Eko automobil 2017. u Srbiji

Tokom 53. Međunarodnog salona automobila u Beogradu, po šesti put zaredom, biće proglašen automobil sa najboljim performansama u odnosu na životnu sredinu – EKO automobil 2017. godine u Srbiji.

Stručni žiri za izbor „EKO automobila godine“ odlučivaće po strogo utvrđenim kriterijumima, metodologiji ocenjivanja i proračuna, i uz podršku Privredne komore Srbije, Agencije za zaštitu životne sredine, Agencije za bezbednost saobraćaja i AMSS – Centra za motorna vozila. A ključni kriterijumi, u pogledu životne sredine, zajedno sa težinskim koeficijentima, po značaju su: potrošnja (30 odsto), emisija štetnih materija (30 odsto), mogućnost reciklaže (20 odsto), buka (10 odsto), zapremina motora (5 odsto) i snaga motora (5 odsto).

U konkurenciji je 18 automobila iz ovogodišnje produkcije: Audi Q2, Citroen C3, Dacia Sandero, FIAT Tipo, Ford Ka+, Honda Civic, Hyundai i30, Jaguar F-Pace, Kia Rio, Mercedes-Benz E-Classe, Nissan Micra, Opel Zafira, Peugeot 2008, Renault Megane Sedan, Škoda Kodiaq, Suzuki Baleno, Toyota Corolla i Volkswagen up.

Namera je da se izborom „zelenog“ modela automobila i dodeljivanjem priznanja sa aspekta zaštite životne sredine afirmiše ovaj trend i da se ukaže u kom pravcu treba da razmišljaju potencijalni kupci, ali i uvoznici automobila, posebno kad se ima u vidu strateško opredeljenje države Srbije da se pridruži EU.

Isto tako, cilj je da se izborom automobila sa najboljim performansama u odnosu na životnu sredinu promoviše etičko ponašanje svih učesnika u saobraćaju i podizanje svesti o potrebi za očuvanjem prirodnih resursa, zaštitom životne sredine i korporativnom odgovornošću.