„Glavni u gradu“, na Sajmu, među ljubiteljima automobila…

Ovogodišnji sajmovi automobila i motocikala – DDOR BG CAR SHOW 06 i 12. Međunarodni sajam motocikala MOTOPASSION, održavaju se u znaku izuzetnog jubileja – 80. godišnjice Prvog međunarodnog salona automobila, održanog u martu 1938. godine. Bila je to prva samostalna, specijalizovana sajamska manifestacija tek osnovanog Beogradskog sajma, koji je tako postao jedan od devet zvanično registrovanih salona automobila u Evropi, a samim tim i jedna od metropola svetske automobilske industrije. Uz ovakav istorijat i aktuelna dešavanja koja se na Beogradskom sajmu iz godine u godinu prezentuju ljubiteljima četvorotočkaša i dvotočkaša, ne čudi slogan koji prati ove dve atraktivne manifestacije – „Glavni u gradu“.

[fusion_tagline_box backgroundcolor=”” shadow=”yes” shadowopacity=”0.7″ border=”4″ bordercolor=”#607d8b” highlightposition=”none” content_alignment=”left” link=”” button=”” linktarget=”_self” modal=”” button_size=”” button_type=”” button_shape=”” buttoncolor=”default” title=”Zoran Lupšić, koordinator manifestacije:” description=”” margin_top=”” margin_bottom=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]

– Sajam automobila, najstarija specijalizovana manifestacija Beogradskog sajma, danas obeležava značajan jubilej – 15. marta 1938. godine završen je Prvi sajam automobila, a mi danas otvaramo novo poglavlje i najavljujemo 80. Sajam automobila. Neverovatan istorijski iskorak bio je održavanje Prvog sajma automobila, ali ogroman uspeh je i održavanje ovog jubilarnog, osmodecenijskog sajma. Ove godine imamo rekordan broj učesnika na rekordnom prostoru, najviše premijera i ostalih noviteta iz auto-moto industrije. Iako ovo zvanično nije međunarodna manifestacija, interesovanje za nju raste, sve više prevazilazi okvire domaćeg tržišta i počinju da je prate i posetioci iz okruženja.

[/fusion_tagline_box]

Beogradski sajam u saradnji sa Srpskom asocijacijom uvoznika vozila i delova i kompanijom DDOR Novi Sad, generalnim sponzorom ove manifestacije, na Sajmu predstavlja najnovija dostignuća kompletne auto-moto industrije, najraznovrsnije performanse, dizajnerska i tehničko-tehnološka inovativna rešenja u svim sektorima. Ipak, programski akcenat je na novim konceptima u oblasti alternativnih, hibridnih i elektro pogona, ali i bezbednosnih rešenja novih modela, koji su za potencijalne kupce jedan od ključnih faktora prilikom izbora novog vozila.

[fusion_imageframe image_id=”1655″ style_type=”none” stylecolor=”” hover_type=”none” bordersize=”” bordercolor=”” borderradius=”” align=”center” lightbox=”no” gallery_id=”” lightbox_image=”” alt=”” link=”” linktarget=”_self” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]http://sajamautomobila.rs/wp-content/uploads/2018/03/bgcarshow2018_9948.jpg[/fusion_imageframe]

[fusion_tagline_box backgroundcolor=”” shadow=”yes” shadowopacity=”0.7″ border=”4″ bordercolor=”#607d8b” highlightposition=”none” content_alignment=”left” link=”” button=”” linktarget=”_self” modal=”” button_size=”” button_type=”” button_shape=”” buttoncolor=”default” title=”Miloš Petrović, predsednik Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova:” description=”” margin_top=”” margin_bottom=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]

– Srbija je jedna od retkih zemalja koja uz pomoć Beogradskog sajma svake godine organizuje velelepnu automobilsku smotru, na kojoj sve izgleda kao i na svetskim salonima. Na ovim komercijalnim priredbama vide se premijere iz Ženeve, ali naša ideja i koncept sadržani su u našem sloganu – „Težnja ka nultoj emisiji“. Pored borbe protiv zagađenja i borbe za bezbednost u saobraćaju, naš cilj je da se uredi tržište motornih vozila. U Ženevi je već ove godine 40 odsto izloženih automobila na električni pogon, i mada kod nas nije tako – ne možemo „mimo sveta“. Uz pomoć države moramo urediti mrežu električnih punjača, moramo se boriti za čistiji vazduh, ali i svi zajedno – autokuće, banke i lizing kompanije, napraviti pakete za kupovinu vozila.

[/fusion_tagline_box]

Od 22. do 28. marta 306 izlagača, iz dvadesetak zemalja, predstaviće 34 automobilska brenda sa 41 premijerom ili sasvim novim modelima automobila, koje je vodeća svetska produkcija lansirala u proteklih godinu dana. Proizvođači lakih privrednih vozila predstaviće 10 renomiranih brendova sa 19 noviteta. Motopassion će ugostiti 73 izlagača, koji će predstaviti 36 brendova motocikala, ATV i ostalih motornih vozila i bicikala, sa više od 50 noviteta.

[fusion_imageframe image_id=”1653″ style_type=”none” stylecolor=”” hover_type=”none” bordersize=”” bordercolor=”” borderradius=”” align=”center” lightbox=”no” gallery_id=”” lightbox_image=”” alt=”” link=”” linktarget=”_self” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]http://sajamautomobila.rs/wp-content/uploads/2018/03/bgcarshow2018_9942.jpg[/fusion_imageframe]

[fusion_tagline_box backgroundcolor=”” shadow=”yes” shadowopacity=”0.7″ border=”4″ bordercolor=”#607d8b” highlightposition=”none” content_alignment=”left” link=”” button=”” linktarget=”_self” modal=”” button_size=”” button_type=”” button_shape=”” buttoncolor=”default” title=”Maurizio Valla, direktor marketinga i prodaje DDOR Novi Sad:” description=”” margin_top=”” margin_bottom=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]

– Nekada mi je bio san da moja firma bude generalni sponzor Sajma automobila, a sada već pet godina živim taj san. Znam da je automobil za mnoge ljude san, pa ih pozivam da posete sajam automobila i počnu da sanjaju. DDOR je za sajamske kupce pripremio posebne ponude, a izdvojio bih popust od 30 odsto za kasko osiguranje i pomoć na putu. Želim i da sa zahvalim svima koji zajedno sa nama ovaj san pretvaraju u realnost.

[/fusion_tagline_box]

„ŽENEVSKI SINDROM“

Beogradski sajam automobila ima privilegiju da se održava neposredno posle elitnog Ženevskog salona automobila, što mu daje posebnu draž ali i odgovornost u vezi sa „nasleđivanjem“ vrhunskih ekskluziviteta. Zbog toga, uz najavu velikog broja automobilskih brendova, već tradicionalno, najveću pažnju privlače iznenađenja u premium segmentu.

LAKA PRIVREDNA VOZILA I PREMIJERE

Domaćoj javnosti i potencijalnim kupcima predstaviće se i kompletna ponuda u segmentu lakih privrednih vozila svih svetskih proizvođača koji posluju na domaćem tržištu. U ovom segmentu najavljeno je dvadesetak premijera.

PRATEĆA INDUSTRIJA

Svečani sajamski ugođaj dodatno će podgrejati i prateća automobilska industrija, koja će se predstaviti bogatom ponudom rezervnih delova, derivata naftne industrije, auto-galanterije i kozmetike, tjuning opreme i naročito sadržajnom izložbom garažno-servisne opreme.

FINANSIJSKA POMOĆ I USLUGE

Podrazumeva se da su na spisku najviđenijih sajamskih učesnika i finansijske institucije i osiguravajuća društva, strukovne organizacije, klubovi, udruženja i specijalizovani mediji, koji treba da olakšaju ili razreše svaku nedoumicu kupaca. To se posebno odnosi na banke, lizing i osiguravajuće kompanije, koje u saradnji sa prodavcima i distributerima pripremaju povoljne sajamske finansijske konstrukcije, kako bi kupac za isti novac dobio što povoljnije uslove kreditiranja, povlastice u dodatnoj opremi vozila, produženoj garanciji i uslovima servisiranja.

PRATEĆI PROGRAM

Ono što Sajam ne uspe da kaže širokom paletom putničkih automobila i motocikala vodećih svetskih proizvođača, izložbama prateće industrije, delova i opreme, ili atraktivnim promocijama svetskih noviteta i ekskluziviteta, posetiocima će biti ponuđeno u izuzetno sadržajnom pratećem stručnom programu, koji obiluje informativnim, obrazovno-edukativnim i zabavnim sadržajima, takmičarskim aktivnostima, test vožnjama i drugim (ne)očekivanim zadovoljstvima.

IZBORI

Već u predsajamskom periodu – u subotu, 17. marta održava se „Press slalom Srbija 2018“. Organizatori su Udruženje novinara Srbije i Beogradski sajam, a start je ispred Beogradskog sajma. U petak, 23. marta biće proglašen „Automobil godine“ u četiri kategorije, u organizaciji Asocijacije automobilskih novinara Srbije, Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova i Beogradskog sajma (pobednici će biti izloženi na štandu AANS u hali 1). Sledi smotra i parada oldtajmera „Memorijal princa Tomislava Karađorđevića“ (subota, 24. mart) u organizaciji AMK Diplomat Classic i Oldtajmer kluba „Beograd“. Za ponedeljak, 26. mart predviđeno je proglašenje „Eko auta 2018. u Srbiji“, ali i izbor za „Miss Sajma automobila i Motopassion-a“. Proglašenje “najboljih u auto industriji“ je u utorak, 27. marta.

Uoči otvaranja ovogodišnjeg sajma DDOR BG Car Show, ispred hale 3, biće postavljena izložba povodom 80 godina od prvog Međunarodnog sajma automobila.

STRUKA

Iz brojnih dešavanja u okviru pratećeg programa vredi izdvojiti, na primer, prezentaciju na temu „Tržište akumulatora i starterskih i industrijskih baterija u Srbiji“, u organizaciji kompanije TAB baterije; okrugli sto „Nedostatak profesionalnih vozača – školovanje vozačkog kadra“, u organizaciji PU Međunarodni transport; veliki skup na temu „Električna vozila, punjači i infrastruktura…“, u organizaciji Katedre za motorna vozila Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova, Elektrotehničkog instituta „Nikola Tesla“ iz Beograda, Privredne komore Srbije i drugih.

Nacionalna vozačka akademija NAVAK će između hala 2 i 3 svakodnevno demonstrirati uticaj korišćenja mobilnog telefona tokom vožnje na bezbednost u saobraćaju i testirati nove tehnologije – vožnju na hibridni i električni pogon; na poligonu ispred hala 7, 8 i 9 biće svakodnevno organizovan Stunt Show (Nikola Radojković iz Aleksinca demonstriraće akrobatsku vožnju motocikla); na „zelenom poligonu“ ispred „Motopassion“ hala posetioce očekuju svakodnevne test vožnje skutera, bicikala i trotineta na električni pogon; na istom poligonu Sportsko udruženje „Moto klub Bezbednost“ organizuje trening bezbedne vožnje…

PORODIČNI DAN – 27. mart

Poseban sajamski poklon vernim posetiocima je Family Day, 27. marta, kada će biti omogućena porodična poseta sajmovima automobila i motocikala po privilegovanoj ceni ulaznice za celu porodicu.

SERVISNE INFORMACIJE

Radno vreme sajmova je od 10 do 20 časova. Pojedinačna ulaznica košta 300 dinara, grupna 200, a grupna za đake i studente 150 dinara. Cena ulaznice za Family Day 27. marta (roditelji sa decom do 16 godina) je 500 dinara. Parking se plaća 100 dinara po započetom satu.