Ekološki automobil 2018.

Radi doprinosa unapređenju zaštite životne sredine i očuvanju prirodnih resursa, kompanija Metro Market u saradnji sa Privrednom komorom Srbije, Agencijom za zaštitu životne sredine, Agencijom za energetiku, Srpskom asocijacijom uvoznika automobila i delova, Centrom za motorna vozila – AMSS i časopisom Eko-mobilnost, sedmu godinu zaredom organizuje izbor pod nazivom EKO automobil godine u Srbiji.

Namera je da se izborom nekog “zelenog” modela automobila i dodeljivanjem priznanja sa aspekta zaštite životne sredine, afirmiše ovaj trend i da se ukaže u kom pravcu treba da razmišljaju potencijalni kupci, ali i uvoznici automobila.

U konkurenciji je 12 automobila iz ovogodišnje produkcije: BMW X3, Citroen C3 Aircross, Dacia Duster, Ford Fiesta, Kia Niro, Opel Crossland X, Peugeot 3008, SEAT Ibiza, Škoda Karoq, Subaru XV, Suzuki Swift i Volkswagen Polo.

Prema utvrđenoj metodologiji ocenjivanja i proračuna, biće proglašen EKO automobil 2018. u Srbiji. Ključni kriterijumi zajedno sa težinskim koeficijentima, po značaju su: potrošnja goriva (30%), emisija štetnih materija (30%), mogućnost reciklaže (20%), buka (10%), zapremina motora (5%) i snaga motora (5%).

U skladu sa proklamovanim ciljem da se promoviše etičko ponašanje i podizanje svesti o potrebi za očuvanjem prirodnih resursa, zaštita životne sredine i korporativna odgovornost žiri dodeljuje i posebna priznanja.

Nagrada “Eko auto 2018” i specijalna priznanja biće uručeni na svečanoj ceremoniji u ponedeljak 26. marta, u 11.30 časova, u Svečanoj sali Beogradskog sajma.