Primaklo se: DDOR Eco Bg Car Show 07 za novu eru

Predstojeći beogradski sajam automobila DDOR Eco BG Car Show 07, koji će biti održan na Beogradskom sajmu od 12. do 15. maja 2022. godine, u terminu nešto kraćem od uobičajenog, ima sve predispozicije da bude prekretnica na automobilskom tržištu i u automobilskoj industriji Srbije.

U vremenu neizvesnosti i mnoštvu globalnih tržišnih i proizvodnih nepovoljnih okolnosti – posledice pandemije, problemi u međunarodnom transportu i komunikacijama, globalni problemi u automobilskoj industriji u vezi sa finalizacijom proizvodnje – i jedan Ženevski salon automobila po treći put je odgođen „za sledeću godinu“, posle relativno neuspelih pokušaja sa „digitalnim“, „vizuelnim“, „3D“ ili „online“ konceptima promocije najvećih svetskih brendova. I mnogi drugi ovogodišnji, pogotovo evropski automobilski hepeninzi otkazani su iz sličnih razloga. Zbog toga bi DDOR Eco Bg Car Show 07 mogao da predstavlja ne samo odvažan sajamski iskorak, nego, i pre svega, suštinsku promenu u „filozofiji“ posedovanja, korišćenja i održavanja automobila, ovdašnje automobilske i prateće industrije i auto-moto tržišta.

Već i odrednica ECO u inoviranom nazivu sajma upućuje na sasvim novi izlagački koncept – nameru organizatora i uvoznika vozila da se u skladu sa novim vremenom i prilikama akcentuju vozila sa ekološki naprednim pogonskim rešenjima, automobili na električni pogon, hibridi, laki hibridi, ali i novi modeli sa konvencionalnim pogonima za koje se pretpostavlja da su ekološki unapređeni i da zadovoljavaju visoke ekološke standarde. Ukratko, sve nove tehnologije koje su danas aktuelne u auto-industriji i one koje će to biti u najskorijoj budućnosti.

Iako neki od razloga za gotovo trogodišnju sajamsku apstinenciju nisu sasvim nestali, gotovo sve članice Asocijacije uvoznika, što znači i svi brendovi na našem tržištu, spremni su i voljni da u ovom projektu daju pun doprinos. Štaviše, s obzirom na inovativnost i ekskluzivnost ovakve sajamske postavke, u najavi je mnogo premijera, jer se gotovo svaki model već pojavio u proizvodnji i prodaji na zapadnim tržištima, ali nije bilo mogućnosti ili razloga da se pojavi i na našem. Pošto trenutno nema mnogo aktivnih sajmova po svetu, nisu nemoguće ni evropske i čak svetske premijere, pogotovo kod električnih vozila, koji će biti potpuni noviteti kod većine brendova.

Sve to ne isključuje i širok spektar „klasičnih“ modela automobila, ali, podrazumeva se, sa poboljšanim ekološkim performansama.

Očekuje se da DDOR Eco BG Car Show 07 bude održan u uslovima smanjenog komercijalnog efekta u smislu prodaje vozila, pre svega zbog nedostatka novih vozila na tržištu, ali istovremeno uz ogromno interesovanje medija, stručne i široke javnosti za modele vozila koja već sada nude najnovija pogonska rešenja, a čija se potpuna komercijalizacija očekuje u bliskoj budućnosti.

I u sektoru prateće automobilske industrije, garažno-servisne opreme i ponude rezervnih delova, interesovanje izlagača je izuzetno. U skladu sa glavnom linijom izlagačkog programa, uvoznici iz ovog segmenta manifestacije najavljuju posebnu promociju kompatibilne i prateće opreme za ekološki napredna vozila, punjača, solarnih modula i druge odgovarajuće infrastrukture.

Zajedno sa Sajmom automobila, od 12. do 15. maja biće održan i 14. Međunarodni sajam motocikala, kvadova, skutera i opreme „Motopassion“, koji je u pogledu posledica pandemije kovida-19 doveden u nepovoljnu situaciju sličnu onoj u vezi sa sajmom automobila. Sudeći po interesovanju i entuzijazmu predstavnika brendova iz ovog segmenta, u izgledu je veoma atraktivna sajamska priredba.

Raspored sajamskih izložbi po halama takođe će biti prilagođen novim okolnostima izlaganja. Tako će svi uvoznici, odnosno automobilski brendovi koji se predstavljaju u okviru DDOR Eco BG Car Show 07 biti u istom prostoru – u hali 1 Beogradskog sajma. Izložbi u okviru sajma „Motopassion“ biće u celini posvećena hala 4. Kompletna prateća industrija, garažno-servisna oprema, rezervni delovi, uključujući o onu specijalizovanu, namenjenu ekološki naprednim i električnim vozilima, biće u halama 2, 1A i 3A.

Istovremeno, u hali 3 biti velika izložba starovremenskih automobila, organizovana po tematskim celinama, kao svojevrsna paralela izložbi najnovijih modela. Tako se posetiocima pruža mogućnost putovanja kroz vreme i istoriju automobilske industrije.

Generalni sponzor manifestacija je kompanija DDOR Osiguranje Novi Sad.