Koji je zvuk automobila?

Nešto više od dve nedelje pre otvaranja kapija 55. Međunarodnog salona automobila i 15. Međunarodnog sajma motocikala, kvadova, skutera i opreme „Motopassion“, koji se na Beogradskom sajmu održavaju od 22. do 28. marta 2023. godine, skoro sve je spremno za ovaj veliki svetski auto-moto hepening.

Poznat je i „redizajnirani“ raspored izložbi, brendova i svih drugih eksponata i usluga po halama, što je od značaja za veliki broj posetilaca koji ovu manifestaciju prate duži niz godina.

Tako će se u hali 3 naći svi premijum brendovi, kao što su BMW, Mini, Maserati, Audi, Porsche, Mercedes. Svi ostali automobilski brendovi biće u centralnoј hali 1, gde će se smestiti velikani kao što su Volkswagen, Nissan, Chery, Škoda, Subaru, Geely, Volvo, Kia, Mazda, Renault, Dacia, Hyundai, Ford, MG, Citroen, Fiat, Alfa Romeo, Jeep.

Motocikli i oprema biće u hali 4, laka privredna vozila u hali 3A, a prateća automobilska oprema u halama 2 i 1A.

U vezi s tim, okolnosti su uslovile još jednu promenu – uređivanje štandova i ostalog enterijera neće biti posao izlagača i vlasnika brendova nego će se sve odvijati u okviru jedinstvene scenografije sa unificiranim i jednoobraznim izložbenim prostorima opremlјenim u režiji Beogradskog sajma.

Svi članovi Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova, što znači i svi brendovi na našem tržištu, uložili su izvanredan napor da u poznatim globalno teškim okolnostima pripreme za ovu priliku što veći broj noviteta i premijera. Iako je obezbeđivanje izložbenih primeraka u postojećim uslovima bio najveći mogući izazov, brendovi su se potrudili da posetioci ne budu uskraćeni ni za šta što je trenutno najnovije u ponudi. To znači da će svi svetski proizvođači predstaviti aktuelnu ponudu novih električnih, hibridnih i plug-in hibridnih modela, kao i najnovije modele sa konvencionalnim pogonima poslednje generacije.

Da će biti tako uvoznici automobila su nezvanično nagovestili već u ranom predsajamskom periodu, znatno pre predstojeće finalne liste noviteta i premijera, a finalni spisak noviteta, premijera ali i proverenih već viđenih modela, biće poznat za samo nekoliko dana. U svakom slučaju, na oba sajma možda najveća novost je veliki povratak kineskih proizvođača.

Pred posetiocima će se naći reprezentativna ponuda svih vidova drumskog saobraćaja, automobilske i prateće industrije, lakih dostavnih vozila i garažno-servisne opreme, ali i ponuda banaka, lizing kompanija i osiguravajućih društava, koji će potencijalnim kupcima pomoći da svoje dileme u vezi sa izborom i kupovinom novog vozila ili neke od dodatnih usluga razreše na najbolji mogući način.

Reagujući na interesovanje posetilaca, izlagači u sektoru prateće automobilske industrije, garažno-servisne opreme i rezervnih delova takođe najavljuju posebne i atraktivne promocije kako standardne i univerzalne opreme tako i kompatibilne i prateće opreme za ekološki napredna vozila, značajan izbor punjača za električna vozila te solarnih modula za primenu u auto-industriji i druge odgovarajuće infrastrukture.

Za medijske profesionalce u oblasti auto-moto industrije predviđen je i novinarski dan („press day“), i to 21. marta – dan pre zvaničnog početka manifestacije.

Strateški partneri – Srpska asocijacija uvoznika vozila i delova, Udruženje proizvođača drumskih vozila Srbije i generalni sponzor kompanija DDOR Osiguranje Novi Sad – i ove godine će biti nezamenjivi i kompetentni saradnici u realizaciji ovih manifestacija.