Konferencija za medije: Automobili i motocikli spremni za start

Pres konferencija organizovana povodom sajma automobila DDOR BG CAR SHOW 08 i 16. Sajma motocikala, kvadova, skutera i opreme „MOTOPASSION“, koji se na Beogradskom sajmu održavaju od 21. do 27. marta 2024. Godine, bila je dobar uvod u predstojeću grandioznu manifestaciju.

Zoran Lupšić, koordinator projekta, ukazao je na istorijat ove jedinstvene manifestacije, najreprezentativnije regionalne smotre automobilske i moto industrije u celini u ovom delu Evrope.

Podsetio je da je Prvi međunarodni salon automobila, održan marta 1938. godine, bio prva samostalna, specijalizovana sajamska manifestacija tek rođenog Beogradskog sajma, koji je tako i tada postao jedan od devet zvanično registrovanih salona automobila u Evropi, pa samim tim i jedna od metropola svetske automobilske industrije.

Aktuelni sajam automobila BG CAR SHOW je kao bijenalna izložbeno-prodajna manifestacija prvi put organizovan 2006. godine, nakon što je, u sklopu preraspoređivanja sve većeg broja sajmova pod okriljem OICA, do tada tradicionalni Međunarodni salon automobila prešao na bijenalni ritam. BG CAR SHOW je više nego uspešno zamenio Salon, u godinama kad „miruje“, i po bogatstvu sadržaja i po interesovanju izlagača i posetilaca.

Lupšić je rekao i da je broj izlagača, predstavljenih brendova i premijera, pogotovo u moto sektoru, veoma prijatno iznenađenje. Tako se na sajmu automobila predstavlja 230 izlagača, sa više od 30 automobilskih brendova i 38 premijera, a na Motopassionu oko 50 izlagača, sa više od 30 brendova i neverovatnih 60 premijera, i pored odustajanja nekih izlagača zbog problema u dopremanju eksponata.

Raspored po halama, rekao je on, zadržao je dizajn i raspored eksponata prošlogodišnjeg, pa će u hali 1 biti Mazda, Nissan, MG, Škoda, Subaru, Isuzu, Toyota, Honda, Opel, Peugeot, Suzuki, Fiat, Abarth, Jeep, Alfa Romeo, Citroen, Chery, Ford, Hyundai, Dacia, Renault, Kia, Volvo, Geely, Lynk&Co., u hali 3 nastupa premijum klasa Mercedes, Maybach, BMW i Mini, u hali 3A će, pored lakih privrednih vozila i izlagača LCV programa, posebnu pažnju privući kineski električni automobili različitih namena. Hala 4 je namenjena za motocikle, ATV vozila i skutera, a prateća automobilska oprema biće u halama 2 i 1A.

Aleksandra Đurđević, predsednica Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova, ukazala je na aktuelne trendove na tržištu automobila i motocikala, potcrtavajući problem starosne strukture domaćeg voznog parka i odnosa polovnih i novih automobila na tržištima kod nas i u regionu. Iako ne u dovoljnoj meri, relativan rast prodaje novih i električnih automobila, uključujući i one luksuzne, nagoveštava bolja vremena.

Pohvalila je pozitivne mere i inicijative Vlade Srbije i nadležnih ministarstava u smeru podmlađivanja voznog parka, poboljšavanja infrastrukture potrebne za funkcionisanje električnih automobila, pre svega širenjem sistema punjača, zelenih tablica, besplatnog parkiranja za električna vozila, ukidanja putarina…

Među pozitivne znakove ubrojala je najavljene mere za zabranu uvoza vozila sa euro 3 i 4 motorima, mere u vezi sa reciklažom…

Kao stagnaciju u podršci električnim vozilima i hibridima, ocenila je ukidanje subvencije za hibridna i plugin hibridna vozila, koja su, u našim uslovima, po njenom mišljenju, logičan prelaz sa klasičnih motora na električne.

Aleksandar Bebić, direktor prodaje DDOR Osiguranja Novi Sad, rekao je da mu je Izuzetno je zadovoljstvo što će posetioci ovogodišnjeg Sajma automobila, po ugledu na svetske metropole, Ženevu, Pariz, Njujork, Frankfurt, biti u prilici da dožive jedno sjajno iskustvo (od najuzbudljivijih iskustava) koje se ogleda u tehnološkim inovacijama i dostignućima revolucionarnom dizajnu vozila koje će predstaviti vodeći svetski brendovi u automobilskoj industriji .

Zahvalio se organizatorima Sajma jer će uprkos izazovnoj godini uspeti da organizuju vrhunski događaj koji će svakako ostati upamćen kao veliki trenutak za našu zemlju, automobilsku industriju i privredu kao i za sve relevantne aktere, uključujući i DDOR koji daje svesrdnu podršku Sajmu kao generalni sponzor već čitavu deceniju.

„Kao deo snažne Unipol grupe, jednog od lidera na evropskom finansijskom tržištu, sa velikim učešćem poslovanja u motornom biznisu, sa ponosom prenosimo iskustvo u osiguranju sa evropskih tržišta kombinovano sa našim dugogodišnjom izuzetnom predanošću u pružanju vrhunskih usluga osiguranja vozila. Ovo sve čini DDOR godinama u nazad pouzdanim partnerom kako za vozače tako i za automobilsku industriju u celini“, rekao je on.

„Ako govorimo o prezentaciji DDOR-a na Sajmu, posetioci će imati priliku da dobiju posebne ponude kada je reč o osiguranju njihovih četvorotočkaša, da se takmiče u kvizu znanja, takođe, na simulatoru vožnje bicikla mogu da se oprobaju u virtuelnoj vožnji prelepim pejzažima italijanskih Dolomita i evropskih gradova. Posetioce našeg štanda čekaju kako dnevne nagrade tako i glavna nagrada“.

DDOR će i ove godine kao i prethodnih godina izdvojiti značajna sredstava za obuku mladih vozača na NAVAK akademiji. Maturanti će kroz saradnju sa NAVAK akademijom biti u prilici da se prijave i besplatno steknu pravo na trening sigurne vožnje.

„Sajam automobila, vožnja, točkovi, uvereni smo da se vožnja kroz život Okreće na dobro, a DDOR je tu da okreće na dobro“, završio je Bebić.

SERVISNE INFORMACIJE

Hale 1, 1A, 2, 3, 3A i 4

Radno vreme sajmova DDOR BG CAR SHOW 08 i „MOTOPASSION“

  • od 21. do 26. marta 10 do 20 časova
  • 27. marta 10 – 19 časova.

Cena pojedinačne ulaznice je 500 dinara, grupne 400, za organizovane posete studenata i đaka 300 dinara. Cena porodične karte je 1.000 dinara.

Cena parkinga za automobile u krugu Sajma je 150 din/h.