Sve je spremno za Salon automobila i Motopassion

Međunarodni salon automobila predstavlja najreprezentativniju, najekskluzivniju i najstariju regionalnu smotru automobilske industrije, a zajedno sa Međunarodnim sajmom motocikala, delova i opreme “Motopassion” čini jedinstveni sajamski spektakl, najznačajniji i najveći događaj u sektoru auto i moto industrije u ovom delu Evrope. Manifestacije se održavaju od 24. marta do 2. aprila u halama 1, 1A, 2, 3, 3A, 4, 5, 7, 8 i 9 Beogradskog sajma.

“Godine prolaze, strast ne prestaje” slogan je ovogodišnjih manifestacija na kojima će posetioce dočekati više od 410 izlagača iz tridesetak zemalja, 34 automobilska brenda i 10 brendova proizvođača lakih privrednih vozila, kao i 36 brendova motocikala, ATV i ostalih motornih vozila i šest brendova bicikala. Svi oni smestiće se u čak 10 hala Beogradskog sajma, na više od 41.000 kvadrata izložbenog prostora, a očekivani broj posetilaca premašuje 140 hiljada.

Salon automobila je član OICA – Međunarodne asocijacije proizvođača motornih vozila – a već desetak godina ima bijenalni ritam (održava se naizmenično sa sajmom BG Car Show) i to, po pravilu, neposredno posle elitnog Ženevskog salona automobila. Uz najavu rekordnog broja automobilskih brendova, ta činjenica daje mu posebnu draž iščekivanja ali i odgovornosti u vezi sa “nasleđivanjem” vrhunskih ekskluziviteta i noviteta.

[fusion_tagline_box backgroundcolor=”” shadow=”yes” shadowopacity=”0.7″ border=”4″ bordercolor=”#607d8b” highlightposition=”none” content_alignment=”left” link=”” button=”” linktarget=”_self” modal=”” button_size=”” button_type=”” button_shape=”” buttoncolor=”default” title=”DANKA SELIĆ, generalna direktorka Beogradskog sajma” description=”” margin_top=”5px” margin_bottom=”10px” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]

– Uloženi trud i rad daju nam pravo da se nadamo da će Salon automobila i Motopassion pomeriti granice i da će po brojkama i ostalim kvalitetima biti uspešniji od prethodnih sajmova. Beogradski sajam ima velika očekivanja i zbog značajnog jubileja – 80 godina od osnivanja, jer on predstavlja dobar motiv ali i veliku obavezu. Posle mnogo godina Salon automobila se održava u čak 10 hala, a ovako veliku manifestaciju, sa rekordnim brojem izlagača, modela i premijera pripremili smo u saradnji sa našim strateškim partnerima – Srpskom asocijacijom uvoznika vozila i delova, Udruženjem proizvođača drumskih vozila Srbije i kompanijom DDOR Novi Sad, generalnim sponzorom.

[/fusion_tagline_box]

Salon automobila i Motopassion Beogradski sajam organizuje u saradnji sa svojim strateškim partnerima – Udruženjem proizvođača drumskih vozila Srbije, Srpskom asocijacijom uvoznika vozila i delova i kompanijom DDOR Novi Sad, generalnim sponzorom ove manifestacije. Zajednički cilj je predstavljanje najnovijih dostignuća iz kompletne auto-moto industrije, a programski akcenat je na novim konceptima u oblasti alternativnih – hibridnih i elektro pogona, ali i bezbednosnih rešenja novih modela, koji za potencijalne kupce postaju jedan od ključnih faktora prilikom izbora novog vozila.

AUTOMOBILSKI NOVITETI I PREMIJERE

Svi vodeći svetski proizvođači, odnosno brendovi automobila i lakih privrednih vozila, koji posluju na domaćem tržištu, biće posetiocima na raspolaganju u halama 1, 2A, 3, 4 i 5 Beogradskog sajma. Premium brendove će sa svojom aktuelnom ponudom predvoditi Rolls Royce, Mercedes, BMW, Audi, Jaguar…

U kategoriji automobila i lakih privrednih vozila uvoznici i distributeri predstaviće čak 67 noviteta, među kojima – 32 premijere. Tako će jednoj “vanvremenskoj” mašini poput modela ROLLS ROYCE “Ghost Black Badge” ili “nadrealnog” MERCEDESOVOG “S-maibacha”, posetiocima zastajati dah i pred drugim čudima automobilske industrije.

MERCEDES-BENZ će, na primer, pored drugih noviteta, u “svojoj” hali 3 Beogradskog sajma, premijerno predstaviti modele E-klase “coupe” i “all-terrain” te model GLA. BMW će se pohvaliti i svojim modelima električnih automobila “i3” i “i8”. OPEL premijerno predstavlja novu “insigniu”, PEUGEOT model “5008”, NISSAN “micru”, VOLVO “V90”, VOLKSWAGEN “golf” i “e-golf”, ŠKODA “kodiaq”, SUZUKI “ignis” i “swift”, a MAZDA “MX-5 RF”. LAND ROVER će na Salonu premijerno preporučiti svoj “discovery”, LADA “vestu”, KIA modele “niro”, “rio”, “optima sportwagon” i “optima plug-in”, RENAULT svoj “koleos”, JEEP “compass”, a ISUZU “D-max”. Premijerno će biti prikazan i “civic” i “NSX” (supersportski automobil sa čak četiri motora – tri elektromotora i jedan benzinski) na HONDINOM štandu, “ekosport” i “Ka+” na FORDOVOM, SUV “stelvio” na ALFINOM, “124 spider” na ABARTOVOM, te “talento” i “fullback” na FIATOVOM.

[fusion_tagline_box backgroundcolor=”” shadow=”yes” shadowopacity=”0.7″ border=”4″ bordercolor=”#607d8b” highlightposition=”none” content_alignment=”left” link=”” button=”” linktarget=”_self” modal=”” button_size=”” button_type=”” button_shape=”” buttoncolor=”default” title=”ALEKSANDAR VIĆENTIĆ, predsednik UO Udruženja proizvođača drumskih vozila:” description=”” margin_top=”5px” margin_bottom=”10px” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]

– I naše Udruženje ove godine obeležava značajan jubilej – 70 godina od osnivanja, a zbog višedecenijske uspešne saradnje sa Beogradskim sajmom i ove godine očekujemo uspešnu manifestaciju. Beogradski Salon automobila otvara sezonu međunarodnih automobilskih sajmova u ovom delu Evrope i nadamo se da će početak te sezone i ove godine biti uspešan.

[/fusion_tagline_box]

Nisu sajamske premijere, ali su tek nekoliko meseci na srpskom tržištu stari noviteti AUDIJEVI modeli “A5 coupe / A5 sportback”, “Q2” i “Q5”, CITROENOVI “C3”, “spacetourer”, “jumpy furgon” i “C-elysee”, GAZ-ov ”next”, HJUNDAIEV “ioniq”, JAGUAROVI “F-pace”, “XE” i “XF”, DAČIJINI “sandero”, “sandero stepway” i “dokker”, SEATOV SUV “ateca”, TOJOTINI “C-HR”, “hilux”, “proace verso”, MINIJEVI “clubman” i “countryman” i brojni drugi.

MOTOCIKLISTIČKI I ATV NOVITETI I PREMIJERE

Sajam motocikala “Motopassion”, sa čak 39 premijera u kategorijama motocikala, skutera i kvadova, adrenalinom opskrbljene ozbiljne vozače, ali i “samo” zaljubljenike u dvotočkaše, dočekaće u halama 7, 8 i 9. Tamo će se predstaviti svi koji su odavno orijentiri u ovom segmentu auto-moto industrije, kao što su BMW, HONDA, HARLEY DAVIDSON, YAMAHA, KAWASAKI, SUZUKI, APRILIA, DUCATI, MOTO GUZZI, SYM, VESPA, TOMOS, PEUGEOT, KYMCO i drugi.

[fusion_tagline_box backgroundcolor=”” shadow=”yes” shadowopacity=”0.7″ border=”4″ bordercolor=”#607d8b” highlightposition=”none” content_alignment=”left” link=”” button=”” linktarget=”_self” modal=”” button_size=”” button_type=”” button_shape=”” buttoncolor=”default” title=”MILOŠ PETROVIĆ, Srpska asocijacija uvoznika vozila i delova:” description=”” margin_top=”5px” margin_bottom=”10px” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]

– Svi koji se u Srbiji bave automobilskom industrijom imaju interes da izlažu na Beogradskom sajmu, tako da će i ove godine biti prisutno svih 36 brendova i dvadesetak kompanija koje ih zastupaju, a članice su naše Asocijacije. U odnosu na prethodnu godinu, prodaja automobile u Srbiji zabeležila je rast veći od 20 odsto, što je dobar pokazatelj. Zabrinjava trend povećanog uvoza polovnih automobila, bez ikakvih ograničenja, jer ako je prosečna faktura po automobilu 500 evra jasno je o kakvom kvalitetu vozila se radi. Ipak, najvažnije je da su novi automobili tu, da ćemo predstaviti i automobile na elektro pogon, koji predstavljaju najnovija dostignuća, kao i najekskluzivnije brenove i modele, jer u Srbiji postoje kupci i za njih. Ovi podaci jasno govore zašto je Salon automobila značajna manifestacija.

[/fusion_tagline_box]

Tako APRILIA premijerno predstavlja modele “dorsoduro 900” i “shiver 900”, KAWASAKI “ninja 650”, “Z650” i “Z900”, BMW “R ninet scrambler”, DUCATI modele “monster 797”, “multistrada 950”, “scrambler desert sled” i “supersport S”, MOTOGUZZI “MGX 21”, “V 7 III stone” i “V9 roamer bober”, YAMAHA “X-max 300”, “T-max”, “R6” i “MT-09”, KYMCO “Downtown 350”, “super8” i “X town 300”, LONGJIA modele “digta”, “eagle” i “formula”, PIAGGIO “medley 125/150”, GOES “125 GT”, HONDA “X ADV”, VESPA “946 red”, TORI “master P” i “master X”, TOMOS modele “classic”, “roadie” i “racing TT”, SYM “crox 50”, E-PRIME bicikle u varijantama “efecta/effecto” i “experience” itd.

U kategoriji ATV-a PEDA premijerno predstavlja model “X road”, ARCTIC CAT “alterru TRV 700 XT”, POLARIS “RZR XP turbo EPS” i “sportsman touring XP 1000”, STELS “800G guepard touring EPS” itd.

[fusion_tagline_box backgroundcolor=”” shadow=”yes” shadowopacity=”0.7″ border=”4″ bordercolor=”#607d8b” highlightposition=”none” content_alignment=”left” link=”” button=”” linktarget=”_self” modal=”” button_size=”” button_type=”” button_shape=”” buttoncolor=”default” title=”SINIŠA PRATLJAČIĆ, regionalni direktor Filijale Beograd, DDOR Novi Sad” description=”” margin_top=”5px” margin_bottom=”10px” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]

– DDOR Novi Sad je i ove godine generalni sponzor Salona automobila i mi smo sa razlogom najaktivnija osiguravajuća kuća u oblasti bezbednosti u saobraćaju. Naš posao nije samo prodaja osiguranja, važna nam je i edukacija, jer ljudi moraju da počnu da planiraju svoju sigurnost. Na našem štandu na Salonu automobila za posetioce smo pripremili brojne poklone i značajne popuste.

[/fusion_tagline_box]

LAKA PRIVREDNA VOZILA

Iznenađenjima, međutim, tu nije kraj, jer će se domaćoj javnosti i potencijalnim kupcima predstaviti i kompletna ponuda u segmentu lakih privrednih vozila čak deset velikih svetskih proizvođača koji posluju na domaćem tržištu, kao što su FIAT, FORD, GAZ, VW, RENAULT, MERCEDES, PEUGEOT, CITROEN, OPEL…

PRATEĆA INDUSTRIJA

Svečani sajamski ugođaj dodatno će podgrejati i prateća automobilska industrija, koja će se predstaviti bogatom ponudom rezervnih delova, derivata naftne industrije, auto-galanterije i kozmetike, tuning opreme i naročito sadržajnom izložbom garažno-servisne opreme, u halama 2, 1A i 3A.

FINANSIJSKA POMOĆ I USLUGE

Na spisku najviđenijih i najpoželjnijih sajamskih učesnika nalaze se i finansijske institucije i osiguravajuća društva, strukovne organizacije, klubovi, udruženja i specijalizovani mediji, koji treba da olakšaju ili razreše svaku nedoumicu kupca u vezi sa izborom. To se posebno odnosi na banke, lizing i osiguravajuće kompanije, ali i sektore finansiranja u samim auto-moto kućama, preko prodavaca i distributera. Oni pripremaju povoljne sajamske finansijske konstrukcije, kako bi kupci za isti novac dobili što povoljnije uslove kreditiranja, povlastice u dodatnoj opremi vozila, produženoj garanciji i uslovima servisiranja. Ovaj sajamski segment smešten je u halama 1 i 4 Beogradskog sajma.

[fusion_images picture_size=”fixed” hover_type=”zoomin” autoplay=”no” columns=”4″ column_spacing=”13″ scroll_items=”” show_nav=”yes” mouse_scroll=”no” border=”no” lightbox=”yes” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””][fusion_image image=”http://sajamautomobila.rs/wp-content/uploads/2017/03/msa17_8653.jpg” image_id=”” link=”” linktarget=”_self” alt=”” /][fusion_image image=”http://sajamautomobila.rs/wp-content/uploads/2017/03/msa17_8732.jpg” image_id=”” link=”” linktarget=”_self” alt=”” /][fusion_image image=”http://sajamautomobila.rs/wp-content/uploads/2017/03/msa17_8739.jpg” image_id=”” link=”” linktarget=”_self” alt=”” /][fusion_image image=”http://sajamautomobila.rs/wp-content/uploads/2017/03/msa17_8804.jpg” image_id=”” link=”” linktarget=”_self” alt=”” /][/fusion_images]

STRUČNI, PRATEĆI I ZABAVNI PROGRAM

Ono što Salon ne uspe da kaže širokom paletom putničkih automobila i motocikala vodećih svetskih proizvođača, izložbama prateće industrije, delova i opreme, ili atraktivnim promocijama svetskih noviteta i ekskluziviteta, posetiocima će biti ponuđeno u izuzetno sadržajnom pratećem stručnom programu, koji obiluje informativnim, obrazovno-edukativnim i zabavnim sadržajima, takmičarskim aktivnostima, test vožnjama i drugim (ne)očekivanim zadovoljstvima.

Već u predsajamskom periodu, u petak 17. marta, biće tradicionalno proglašenje “Automobila godine” u četiri kategorije, u organizaciji Asocijacije automobilskih novinara Srbije, Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova i Beogradskog sajma.

Dan kasnije – u subotu, 18. marta, biće organizovan “Press slalom Srbija 2017” u organizaciji Udruženja novinara Srbije i Beogradskog sajma, a start je ispred Beogradskog sajma.

Veoma popularni izbor za “Miss Salona automobila i Motopassiona” zakazan je za 27. mart. Već sledećeg dana, 28. marta, sledi, proglašenje najboljih u auto industriji, u organizaciji Automobilskog foruma. U sredu, 29. marta na redu je proglašenje automobila sa najboljim performansama u odnosu na životnu sredinu i dodela nagrade stručnog žirija “Eko auto 2017. u Srbiji”. U četvrtak 30. marta Beogradski sajam dodeljuje priznanja GRAND PRIX najuspešnijim učesnicima u nekoliko kategorija: putnički automobili, laka privredna vozila i prateća industrija. Tada će nagrade i priznanja najuspešnijim učesnicima dodeliti i UEPS. U subotu, 1. aprila, ispred upravne zgrade Beogradskog sajma, biće održana Međunarodna smotra i parada oldtajmera “Memorijal princa Tomislava Karađorđevića”, u organizaciji AMK Diplomat Classic i Oldtajmer kluba Beograd.

Iz brojnih dešavanja u okviru pratećeg programa izdvajamo informativni seminar na temu “Primena zakona o prevozu tereta u drumskom saobraćaju”, u organizaciji PU Međunarodni transport; okrugli sto na temu “Postprodaja i održavanje” u organizaciji Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, u saradnji sa SAUVD, DOTS, JUMV i UPDV; radionicu o pravcima razvoja delatnosti tehničkog pregleda vozila u Srbiji, pod nazivom “Izazovi i perspektive delatnosti tehničkog pregleda u Srbiji”, u organizaciji NATEP-a (Nacionalna asocijacija tehničkih pregleda). I zanimljiv i koristan biće i informativni seminar na temu “Vođenje evidencija radnog vremena vozača – osnov i alati”, u organizaciji PU “Međunarodni transport”. Nacionalna vozačka akademija NAVAK svakodnevno će demonstrirati sisteme za povećanje bezbednosti vozila, u atrijumu između hala 2 i 3, itd.

Poseban sajamski poklon vernim posetiocima je Family Day, u četvrtak 30. marta, kada će biti omogućena porodična poseta sajmovima automobila i motocikala po privilegovanoj ceni ulaznice za celu porodicu.

SERVISNE INFORMACIJE

Radno vreme manifestacija biće od 10 do 20 časova. Na dan zatvaranja – 2. Aprila, radon vreme je sat kraće.

Pojedinačne ulaznice koštaju 300 dinara, grupne su 200 dinara, a grupne za đake i student iznose 150 dinara. (Grupna poseta podrazumeva posetu više od 20 osoba/učenika. Za kupovinu grupnih ulaznica potrebno je dostaviti spisak osoba sa punim imenom i prezimenom, overen pečatom firme ili škole i potpisom ovlašćenog lica). Ulaznice za Family Day, 30. marta su 500 dinara (ulaznica važi za decu do 16 godina starosti u pratnji roditelja). Parking se plaća 100 dinara po započetom satu.

NOVOST na ovogodišnjem Salonu automobila jeste papirna narukvica koju svaki posetilac dobija prilikom kupovine karte i u obavezi je da je stavi na ruku. Ovakva organizacija ulaska je napravljena usled angažovanja dodatnih hala za Salon automobila i motocikala, a omogućava funkcionalnije kretanje posetilaca u krugu Sajma.