Trivan: Srbija više neće uvoziti ono što je u Nemačkoj otpad

[fusion_imageframe image_id=”1908″ style_type=”none” stylecolor=”” hover_type=”none” bordersize=”” bordercolor=”” borderradius=”” align=”center” lightbox=”no” gallery_id=”” lightbox_image=”” alt=”” link=”” linktarget=”_self” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]http://sajamautomobila.rs/wp-content/uploads/2018/03/bgcarshow2018__0317.jpg[/fusion_imageframe]

Spektakl je počeo – otvoreni su DDOR BG CAR SHOW 06 i 12. Međunarodni sajam motocikala MOTOPASSION. U godini jubileja, u kojoj obeležavamo osam decenija od održavanja Prvog međunarodnog salona automobila, sa Beogradskog sajma stiže poruka – „Glavni u gradu“, baš kao što glasi i ovogodišnji moto manifestacija.

Izražavajući zadovoljstvo što Sajam automobila prvi put otvara neko ko se bavi ekologijom, Goran Trivan, ministar zaštite životne sredine u Vladi Srbije, rekao je da je to jasan znak da se u ovoj oblasti nešto bitno menja:

– Automobil je, nema dileme, postao aksiom modernog života, tako da se slažem da je priča o automobilima sa razlogom protkana emocijama. Za razliku od sveta, u kome se mnogo toga već promenilo, pitanje je kojom brzinom teku promene u Srbiji, ali smo bar na dobrom putu. Iako za svetom kasnimo bar 25 godina, ohrabruje činjenica da držimo do automobilske industrije, ali i da imamo od koga da naučimo ako samo „pogledamo preko ograde“. Nemamo izbora, moramo da se uklopimo u novo vreme, ali automobili moraju da budu ekološki prihvatljivi, rekao je Trivan.

Ministar je objasnio da mnogo govori činjenica da Srbija godišnje uvozi 26 hiljada novih i 131 hiljadu polovnih automobila, jer moramo da razmislimo koliko su polovni automobili bezbedni:

– Mali interesi ne mogu biti iznad ljudskih života i kraj je sa praksom neplaćanja ekološke takse na uvoz polovnih automobila. Znamo da se propisi izigravaju na različite načine, ali to ćemo sprečavati. Posle energetike, saobraćaj je drugi zagađivač u Srbiji, ali imamo nameru da pomognemo u svim segmentima automobilske industrije. Naravno – ne po svaku cenu, jer se u Srbiju ne mogu uvoziti automobili koji su u Nemačkoj proglašeni za otpad – to smo upravo sprečili i nastavićemo sa takvom praksom, rekao je ministar ekologije.

Napominjući da električni ili hibridni automobili predstavljaju budućnost i da kasne svi oni koji to nisu shvatili, Goran Trivan je rekao da će Ministarstvo na čijem je čelu razmotriti načine da se pomogne ovom segmentu automobilske industrije, mada zahvaljujući novim tehnologijama ni moderni klasični automobili više nisu onako veliki zagađivači. Pored toga, zajedno sa onima koji vrše tehničke preglede automobila, Ministarstvo će brinuti o emisiji štetnih gasova.

Zaokružujući ovu „malu ekološku priču“, Goran Trivan se vratio na početak priče i uz izjavu – „ovo stvarno jeste pitanje emocija – ljubavi prema automobilima, ali i ljubavi prema sopstvenoj zemlji“, sajmove automobila i motocikala proglasio otvorenim.

[fusion_imageframe image_id=”1906″ style_type=”none” stylecolor=”” hover_type=”none” bordersize=”” bordercolor=”” borderradius=”” align=”center” lightbox=”no” gallery_id=”” lightbox_image=”” alt=”” link=”” linktarget=”_self” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]http://sajamautomobila.rs/wp-content/uploads/2018/03/bgcarshow2018__0294.jpg[/fusion_imageframe]

U ime generalnog sponzora ovih manifestacija – osiguravajuće kuće DDOR Novi Sad, dr Đorđo Markenđani, predsednik Izvršnog odbora, rekao je na svečanom otvaranju da su osiguravajućoj kući automobili veoma bitni i podsetio da Sajam automobila obeležava 80 godina postojanja a DDOR 72 godine.

– Potražnja za vozilima je velika, ukupna suma se kreće između 4,5 i pet milijardi evra, a 15 odsto BDP-a Srbije odnosi se na automobilsku industriju, što su velike brojke, rekao je dr Đorđo Markenđani. -Jedina negativna strana su zagađenja koja automobili proizvode, tako da Srbiju u ovoj oblasti čeka dug put. Srbija mora da radi na tri fronta – uvođenju savremenih tehnologija, edukaciji i kreiranju savremene ekološke politike. Na tome se već radi, jer je prvi put na Sajmu poseban deo posvećen e-automobilima. Cilj je smanjenje zagađenja i povećanje sigurnosti, u čemu ćemo pomoći zajedno sa NAVAK-om i MUP-om. Uloga osiguravača je bitna i u svakodnevnom životu – pruža mir i sigurnost tokom vožnje, rekao je Markenđani.

[fusion_imageframe image_id=”1912″ style_type=”none” stylecolor=”” hover_type=”none” bordersize=”” bordercolor=”” borderradius=”” align=”center” lightbox=”no” gallery_id=”” lightbox_image=”” alt=”” link=”” linktarget=”_self” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]http://sajamautomobila.rs/wp-content/uploads/2018/03/bgcarshow2018__0398.jpg[/fusion_imageframe]